ОШ "Никола Тесла" Винча

ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

Препоруке за родитеље за безбедан повратак деце у школе током трајања пандемије COVID-19

Поштовани родитељи,

 

Као и у сви редовним ситуацијама до сада, тако и у овој ванредној, ситуацији повећаног ризика, рачунамо на вас као на кључне партнере и сараднике. Пред нама су велики изазови – деца треба да се врате у школи, али на начин који им је нов. Чекају их правила која до сада нису морали да поштују, а овај пут у игри су здравље и безбедност, па је можда поштовање важније него икада.

Потребна нам је ваша помоћ. Пре него што конкретно наведемо шта су очекивања од родитеља, подсетићемо вас на неке опште чињенице које су врло релевантне и у овој ситуацији:

  • Ми одрасли смо деци модел понашања и онa ће се често понашати управо онако како се и ми понашамо, пре него онако како им кажемо да треба да се понашају. Ваш утицај као модела понашања је, природно, најјачи.
  • Деца ће правила поштовати онолико колико ми одрасли то од њих тражимо. Уколико ви и ми јединствено, доследно и озбиљно инсистирамо на поштовању правила, проблема неће бити. Ако имате недоумице у вези са исправношћу неких мера у школи, продискутујте их са нама, одраслима, али покушајте да дете не збуњујете довођењем у питање онога што наставници/-це од њега траже.

Новине у функционисању школе које се односе на родитеље:

  • Родитељи (односно особе које доводе децу у школу)не улазе у школу већ децу могу да допрате до улаза у школску зграду. При кретању кроз школско двориште (подручје у коме бораве ученици/-це) родитељи обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

  • Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу. Наравно, уколико дете има повишену температуру и/или симптоме респираторне инфекције, одговорност је родитеља да оно у школу не дође.

  • Од родитеља се очекује да код куће са дететом разговара о новинама у функционисању у школском колективу, како би њему нова правила била што јаснија и што једноставнија за прихватање, а и како би се умањио евентуални отпор деце према неким од правила. Конкретно деци треба појаснити и приближити следеће прописане превентивне мере:

- Деца ће за улазак у школу користити све улазе да би се на минимум свело стварање гужве и контакти деце из различитих група:

               1. и 2. разред – улаз 2 (код вртића)

                3. и 4. разред – улаз 4 (код зубара)

                5. и 6. разред – улаз 1 (главни улаз)

                7. и 8. разред – улаз 3 (код трпезарије)

- Током своје смене деца неће напуштати школско двориште, а у холу школи неће радити пекара да би се на минимум свело стварање гужве и контакти деце из различитих група. Зато је потребно да деца понесу са собом ужину која им је неопходна за предвиђени (скраћени) боравак у школи.

- Редовно прање руку је неопходно. Обавезно је при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба. Објаснити деци да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама.

- Препоручује се да деца све време боравка у школи носе маске, али она се може одложити у периоду када дете седи у својој клупи и слуша наставу (маску дете треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе; маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора; маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет).

- Неопходно је државати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метара.

- При коришћењу тоалета у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а испред тоалета се чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

Да ли нам је по вољи овакво функционисање у школи? Није. Много је лепше кад се у школи деца слободно играју, друже, певају, навијају, кад на часовима раде у групама, паровима, кад се загрле кад се сретну, рукују са пријатељима. Али ако овакве мере по мишљењу стручњака и надлежних институција чувају здравље, чак животе и ако у крајњој линији нама, просветним радницима, омогућавају да радимо свој посао у учионицама уместо преко екрана и порука, ми смо спремни да уложимо напор да их поштујемо. Молимо вас да нам у томе помогнете. Заједничка нада нам је, верујте, да овакво стање неће трајати дуго.

                                                                                                                                                                Тим за превентивну и здравствену заштиту

Бројач посета

1193870

Учење на даљину

ucenje na daljinu

За осмаке

za osmake

rasporednastave 1

gClassroom1

Јавне набавке

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30