ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

za osmake

logo mpntr.png
1 39 (2)

Бројач посета

2284338

Учење на даљину

ucenje na daljinu

Изградња ОШ „Никола Тесла” у Лештанима

 

20210327 201201

COVID - 19 едукативни материјал

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Загонетка фараонове смрти

Загонтка фароновe смрти

Каиро, среда, 8. 3. 2017.

Јутро је било спарно. Устао сам рано да бих се нашао са археологом Џоном. У кафеу близу хотела у коме сам одсео. Био сам задовољан смештајем у Каиру. Комбинација традиције и модерног стила давала је хотелу посебан шарм. Вај фај је у соби био доступан 24 сата и успео сам да га искористим за моје истраживање о Херодотовој посети Египту давне 500. године пре нове ере. Брзо сам завршио раскошни хотелски доручак и упутио се на састанак у кафеу. Џон ме је чекао за столом у углу испијајући капућино. Осетио сам нервозу у његовом држању. Мисли су ми испуниле слутње да би Џон могао да ми открије нешто чега сам се искрено плашио. Наручио сам дупли еспресо да бих разбистрио узбуркане мисли. Џон ми се обратио речима: ''Мислим да смо на трагу великог открића''. Оно што је Џон називао открићем био је само почетак велике загонетке. Била ми је интересантна његова игра речи, поигравање маштом и радознао ум који покушава да истражи оно што би други називали немогућим. Искрен да будем увек сам више волео истраживање попут Џона, него слепе послушнике наводних чврстих доказа. Обожавам истраживачи и забаван приступ историјској науци који трага за оним што покреће цело моје биће да размрси повод историјских догађаја продирући у тајне људских умова.

- Слушам те, Џоне, ти си лекар и археолог. Ја сам историчар, то је сјајан спој, можда желиш да ми откријеш новости о реанимацији мртвих фараона?!

Џон се играо кесицом шећера на столу искушавајући моје стрпљење да сазнам нову мистерију. Подстицао сам га да настави разговор.

- Џоне, мисао окупира твој ум. Хајде, немам више стрпљења, причај!

- Милоше, ти знаш да обожавам да решавам мистерије. Буди стрпљив. А у исто време радознао, као што је твоја права природа. Пружио ми је свитак на коме је писало: два сата после смрти фараона Рамзеса II, још су веровали да је жив.

Запиткивао сам да питам Џонове медицинске раднике о овој теми и сазанао сам да човек може да се врати у живот два сата после смрти. Да мозак последњи губи своју животну функцију. Запитао сам се шта је Џон заиста желео да ми саопшти, па сам га подстицао на дијалог. У кафе је ушла група кинеских туриста. Препознао сам једног од њих, младића који је боравио у истом хотелу као и ја. Сазнао сам да више воли да упознаје град него да обилази кафее. Позитивно сам оценио његов став према истраживању. Био је то узбудљив и користан начин за стицање нових сазнања. Џон је убрзо прекинуо моје мисли речима: ''Милоше, мислим да би било боље да не журиш са доношењем закључка, него да уживаш у истраживању као што си увек радио''. Џон је најбоље могао да процени мој истраживачки ентузијазам. Напустили смо кафе око подне уз договор да ћемо се поново срести са новим информацијама.

Петак, 23. 6. 2018.

Тајланд, Бангкок

Обожавам хотеле, а највише од свега волим да седим поред базена и пишем роман о тајнама историје. Мисли су ми прекинуле вести да су дванаесторица дечака – фудбалера остали заточени у пећини Там Луанг услед монсунске кише која је продрла у пећину. Решио сам да пронађем начин како да их избавим када сам их ослободио, одвео сам их у хотел у коме сам одсео.

Недеља, 25. 6. 2018.

Тајланд, Бангкок

Поново сам се састао са Џоном. Деловао је незаинтересовано и одмах сам схватио да нешто није у реду. Разишли смо се после петанест минута разговора.

Понедељак, 22. 10. 2019.

Био је мој рођендан. Састао сам се са Џоновим колегом који ме је упозорио да сам радио са опасним лажовом. Џон је упао у велике проблеме. Морам да истакнем да нисам злопамтило и да сам му опростио, али сам морао да прекинем сарадњу са њим.

1. 11. 2019.

              Шпанија, Мадрид

Наставио сам историјска истраживања, али сам био више опрезан. Решио сам да у Шпанији останем до краја године, а затим да отпутујем у Египат.

1. 1. 2020.

Египат, Каиро

Знао сам да ми неће дозволити да уђем у Кеопсову пирамиду. Баш је бедак. Све тајне се налазе у пирамидама. Устао сам усред ноћи и покушао да одгонетнем мистерију. Било је тешко, али кад си историчар, много ризикујеш. Ушао сам у музеј и открио тајну фараона Тутанкамона. Опет сам кренуо да потражим Џона. Одсели смо у истом хотелу, а он ми се извинио за своје поступке.

30. 10. 2020.

Седели смо у истом кафеу као и прошле године. Џон ми је дао књигу Амјана Марцелина. Опис племена Хуна изазвао је у мени налет сажаљења према несрећним Римљанима. Сусрет са Џоном ме је поново изенадио. Наручио сам дупли еспресо да разбистрим ум и схватим да је Џон заинетересован за моје истраживање. Погледао је моје списе. Разговарали смо о смрти фараона Рамзеса II и о томе да су га прегазиле његове камиле. Када сам се поверио Џону, било ми је лакше. Плашио сам га се у исто време. Наставили смо наша истраживања у наредне две године. Био сам фасциниран фараоном Рамзесом II, била ми је част што сам први сазнао шта се догодило Фараону.

Милош Јованов 5/11

ОШ ''Никола Тесла'', Винча - Ритопек

Ментор: Стела Бошњак, наставник историје