ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

za osmake

logo mpntr.png
1 39 (2)

Бројач посета

2383112

Учење на даљину

ucenje na daljinu

Изградња ОШ „Никола Тесла” у Лештанима

 

20210327 201201

COVID - 19 едукативни материјал

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ПРАЗНИК РАЗЛИЧИТОСТИ

 

ПРАЗНИК РАЗЛИЧИТОСТИ

Празник различитости је у нашој школи први пут организован у октобру 2019. године. Идеја за увођење новог празника потекла је од Вршњачког тима за борбу против насиља, а они су били и главни реализатори. Како је до тога дошло?

На радионицама Вршњачког тима деца су, разматрајући специфичности наше школе и правце у којима желе да се она развија, закључили да је најуочљивија специфичност величина, а да она неминовно обезбеђује и натпросечно богатство различитости. Све чега има међу децом у Србији, тога има и у нашој школи. Све је ту, само је питање колико се свако осећа безбедно и прихваћено да се другима представи са свим својим особинама. Наше друштво није баш нежно према необичном, мањинском, другачијем, али верујемо да наша школа јесте. Или да бар настоји да буде. Зато је Вршњачки тим одабрао да слави различитости и поносно их представи свима као наше велико богатство.

Акција је почела обавештавањем свих у школи о припреми празника. Сви су позвани да се укључе, да прикажу нешто по чему су посебни, да дају допринос празнику. И одазив је био сјајан. Свакодневно је пристизало много литерарних и ликовних радова, али и презентација, па чак и један сјајан филм. Док је читава школа припремала своје радове за празник, Вршњачки тим је припремао радионицу за млађе разреде. И тај део посла су врло успешно обавили. Направили су мале тимове који су у два дана одржали по један час у сваком одељењу 3. и 4. разреда плаве смене. По ко зна који пут показало се да је вршњачко учење прави избор и за "наставнике" (ученике 7. и 8. разреда) и за "ученике" (ученике 3. и 4. разреда). Захваљујући њима ти дани у школи су нам били баш посебни, другачији, баш празнични. А круна свега била је изложба "Празник различитости" у великом холу на Дан школе. 

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА О ЈЕДНАКОСТИ (коју можете преузети)

РАДИОНИЦЕ

ИЗЛОЖБА

 

Љиљана Јовић, психолог