ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

za osmake

logo mpntr.png
1 39 (2)

Бројач посета

2284065

Учење на даљину

ucenje na daljinu

Изградња ОШ „Никола Тесла” у Лештанима

 

20210327 201201

COVID - 19 едукативни материјал

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Радови ученика

Ученички рад поводом обраде бајке СЕДЕФНА РУЖА, Гроздане Олујић. У току мултимедијалног часа у библиотеци, библиотекарка је предложила истраживачку тему са повезивањем мотивских сличности, симболичног потенцијала и улоге и статуса овог предмета из природе у понуђеним бајкама. Ученици су сами предложили бајке. Издвојио се један рад ученика Лазара Гачевића. 

Мотив руже у бајкама Мали принц, Седефна ружа и Трнова ружица

 

Ружа је симбол префињености, лепоте и јединствености.  Многе врсте цвећа су присутне у уметничкој и народној књижевности, а понекад су баш главне јунакиње руже.

 У Малом принцу ружа се помиње као један међу најбитнијим ликовима. Принц редовно мисли на ружу и брине за њу. Најтежа и најгора ствар му је била када је ружа увела. Он је путовао свуда и решавао  проблеме захваљујући машти. Био је прави светски путник који је на крају дана замишљао ружу поред себе и редовно јој писао писма. Ружа је живела веома усамљено и скрмно, без другог цвећа. Верно је чекала неког ко ће јој доћи и остати са њом заувек. Тако је и било. Мали принц је крај живота свакодневно посвећивао ружи бринући се о њој. У већини бајки је срећан крај као у овој, али постоје бајке као што је Седефна ружа где крај није онакав како смо очекивали. Шкољка је желела да исплива на површину, али није знала како, па је за савет питала остале морске животиње. Сва жива бића су имала негативна искуства. Говорили су јој да ако би отишла горе не би се жива вратила. Жеља шкољке која је у бајци представљена као ружа са бисером  није испуњена, али је најбитније да она није имала далеко од својих снова и дај била уморна, јер ће се упорност исплатити. У Трновој ружици ружа има циљ да као ограда која се обмотала око замка и не да ником да приђе дворцу. У њему су сви који су се тада затекли ту успавали. Многи су покушали да прођу трње и стигну до замка, али нису успели у томе. Један младић је успео у томе и прешао је све препреке и пољубио је заробљену и успавану принцезу. У том тренутку се трње повукло и сви су се пробудили из сна.

Ружа је један посебан цвет који има посебно место у нашем срцу. Када нам неко каже: ,,Ружо моја“ он мисли све најбоље и најлепше. Будите и би као ружа, лепи, добри и отмени.

Лазар Гачевић 6/8